neděle 28. října 2012

Umíte skutečně žít?


Když jsem dnes posouvala ručičku u hodin, začala jsem přemýšlet nad tím, co znamená čas. Jaká je jeho hodnota a smysl? Proč mu vlastně bezmezně podřizujeme své životy?
Čekáme, až bijící hodiny oznámí poledne, abychom mohli jít na oběd, nadáváme, když nám jen o minutu ujede autobus, počítáme vteřiny, abychom na Silvestra otevřeli lahev, netrpělivě čekáme, až nám bude osmnáct, abychom mohli začít řídit auto, až bude srpen a pojedeme na dovolenou, úterý, protože už budeme mít po zkoušce… A ve všech těch vteřinách, minutách, dnech, měsících a letech nám uniká přítomnost. A s ní náš skutečný život.
Neustále řešíme, co kdy bylo, pospícháme za tím, co teprve bude a přemýšlíme nad tím, co jak mohlo a mělo být. Hodinové ručičky jsou vězeňskou mříží, za kterou stojí naše srdce. Nemůže být svobodné, dokud nepochopíme, že jejich tikání je prázdné a nenaučíme se žít pro každý moment naší existence.
Hodiny ani kalendář nejsou výmyslem přírody. Nejsou přirozené. Přirozené jsou biorytmy, úkazy, objevující se v určitou dobu. Čas je měřítkem člověka. Společně jsme se domluvili, že v tenhle moment je stav, který nazýváme neděle 28. října 2012, 20 hodin 5 minut a 38 vteřin. Všemu ostatnímu je to úplně jedno. Zvířatům, květinám, vodě, obloze, Zemi i vesmíru.
Uměním života není vše stihnout ve správnou dobu. Uměním života je naučit se pohybovat mimo čas. Jedině když se tohle naučíme, poznáme jeho opravdovou krásu.




Žádné komentáře:

Okomentovat